Vuoden Luontokuva -kilpailun voittajat julkistettiin tänään. ”Osuma” kuvani voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun Maisemat-sarjan! 😀
Seuraavassa on hieman taustaa tälle kuvalle. Kävin kuvausyötä edeltävä päivänä Korkeasaaressa kummityttöni kanssa. Kun tulimme illalla takaisin Kauppatorille, niin päätin vielä lähteä Kaivopuistoon kävelylle aikomuksenani kuvata auringonlaskun sävyjä. Auringonlasku ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen näyttävä. Iltakävelyni sujui silti melko hitaasti kun tapasin sattumalta tuttuja. Joten olin palaamassa Kaivarista pois vasta noin klo 23:30, kun huomasin etelässä, meren päällä, mielenkiintoisennäköisen korkean pilven. Kun seurasin pilveä, niin se kasvoi edelleen korkeutta, ja mieleeni tuli että olisikohan se ukkospilvi. Joten jäin odottamaan pilven kehitystä.
Ensimmäinen salama välähti reilun puolen tunnin odottamisen jälkeen 🙂 Minulla oli kamerarepussa pieni pöytäjalusta (en ollut halunnut kantaa isoa jalustaa koko päivää Korkeasaaressa mukana, missä sitä ei olisi tarvittu), jonka asetin Kaivopuiston rannan kivimuurille, ja kameran siihen kuvaamaan. Minulla ei ollut lankalaukaisintakaan, joten asetin kameran haarukoimaan kolme kuvaa. Tällöin minun tarvitsi painaa laukaisinta vain noin minuutin välein. Ukkospilvi ei ollut kovin aktiivinen, sillä vajaan tunnin aikana sain kuvattua 14 salamaa.
Mutta yhden salaman iskukohta oli loistava 🙂 Totuuden nimessä on sanottava ettei salama iskenyt Suomenlinnan kirkkoon, vaan jonnekin kirkon taakse. Kaiken kaikkiaan käytin lähes kaksi tuntia tämän yhden pilven kasvua ja salamointia seuraten.
Tämän kuvan tiedot ovat: 38 mm, ISO 200, f/7.1 ja exposure blend 30 ja 10 sekunnin valotuksista. 30 sekunnin valotuksessa Suomenlinnan kirkon tornin seinä oli niin kirkas että se paloi puhki. Joten yhdistin tornin seinään, ja hieman tornin heijastukseenkin, sävyjä 10 sekunnin valotuksesta exposure blending -menetelmällä (tämä on sallittua Vuoden Luontokuva -kilpailussa Maisemat-sarjassa). Tässä pienessä nettikuvassa tornin seinän sävyjen korjaamista ei edes oikein näe, mutta kun tulostutan ison vedoksen (esim. 75×50 cm) seinälleni, niin sitten siitä on hyötyä.