Uusi galleria: Helsinki – Lätäkköheijastukset

Tuomiokirkon lätäkköheijastus (15 mm) / linkki Helsinki – Lätäkköheijastukset -galleriaan

Olen lisännyt uuden Helsinki – Lätäkköheijastukset -kuvagallerian sivuilleni. Galleriassa on paljon heijastuskuvia Senaatintorilta, Vanhan Kauppahallin ympäristöstä, Espalta,… Merkittävän osan näistä kuvista olen kuvannut Kaupunkimaisemat-kurssini retkillä.

Tuomiokirkko ja Vanha Kauppahalli (63 mm)

Pidän maisemien kuvaamisesta lätäköistä 🙂 Lätäköt tarjoavat uusia, välillä yllättäviäkin, kuvakulmia. Ja näyttävän osan kuvasta saa tuplattua (eli pääsee kokonaan eroon usein tylsästä etualasta)! Jotta saa parhaan mahdollisen heijastuksen, kamera on oltava mahdollisimman matalalla. Jos kuvaa järjestelmäkameralla, niin ei kannata käyttää mitään jalustaa, ei edes pöytäjalustaa. Kamera vain maahan makaamaan lätäkön reunalle. Minulla on yleensä kameran pohjassa pikakiinnityslevy, ja kamera makaa sen varassa. Jos maanpinta on tasainen, niin objektiivin vastavalosuoja saattaa riittää pitämään kameran riittävän vaakasuorassa (ja usein vastavalosuojani alareuna ui vedessä…). Mutta usein vastavalosuoja alle tarvitsee jonkun pienen korokkeen, jotta kameran saa (lähes) vaakasuoraan. Usein käytän objektiivin alla korokkeena alumiinista panoraamakiskoa, joten ei haittaa vaikka se kastuukin. Kisko on tilanteesta riippuen joko lappeellaan tai sivuittain, joten saan siitä noin 1 cm tai 3 cm korotusta.

Lätäköitä voi kuvata myös hyvin kännykällä, tällöin kännykkä kannattaa asettaa sellaiseen asentoon että kamera on mahdollisimman lähellä vedenpintaa. Ja sitten vain yrittää pitää kännykkä vakaana 1-2 cm vedestä irki, ja ottaa kuva.

Useimmiten kuvaan lätäköitä laajakulmazoomilla (nykyään 15-35 mm objektiivilla). Laajakulma on lähes aina tarpeen kaupunkiympäristössä, jotta saan sekä rakennuksen että sen heijastuksen mahtumaan yhteen kuvaan. Mutta erityisesti katukuilujen suuntaisesti kuvatessa voi joskus pidempikin polttoväli olla tarpeen, eli toinen objektiivi jota olen käyttänyt lätäköiden kuvaamiseen on 24-70 mm normaalizoom.

Porvoon Raatihuone (panoraama kahdesta 16 mm kuvasta)

Toisaalta joskus rakennus on niin lähellä lätäkköä että 15 mm:äkään ei riitä, tällöin voi ottaa ensin yhden kuvan missä kamera on kallistuneena alaspäin (kameran rungon alla joku 2-4 cm koroke), ja sitten toisen kuvan missä kamera on kallistuneena ylöspäin (objektiin vastavalosuojan alla joku 2-4 cm koroke). Ja nämä kaksi vaakakuvaa voi sitten yhdistää tietokoneella panoraamaksi. Yleensä Lightroom osaa yhdistää panoraaman hyvin, mutta jos kuvaan tulee joku yhdistämisvirhe, ja sauman kohta pitää päättää itse, niin sitten yhdistän panoraaman Photoshopissa.

Sininen hetki on erinomainen aika kuvata lätäkköheijastuksia! Yli puolet tämän gallerian kuvista onkin kuvattu sinisen hetken aikaan. Lue täältä vinkkejäni sinisen hetken valokuvaamiseen.

Ja jos et vielä ole liittynyt Maiseman Lumo uutiskirjeen tilaajaksi, niin tilaus kannattaa tehdä nyt! Annan uutiskirjeessä ajankohtaisia kuvausvinkkejä kerran kuussa, ja saat myös tiedon uusista kuvausvinkeistä ja kursseista kotisivuillani. Lähetän seuraavan uutiskirjeen 20.11., ja siinä annan vinkkejä talvimaisemien kuvaamiseen. Tilaa uutiskirje täältä!

This entry was posted in Kaupunkikuva, Maisemakuva and tagged , , , , .