Haluatko oppia ikuistamaan kaupunkimaisemia ja luomaan visuaalisesti kiinnostavia valokuvia, jotka herättävät katsojan mielenkiinnon? Tervetuloa kurssilleni, jossa opit kaiken tarvittavan kaupunkimaisemien valokuvaamisesta! Kurssi sopii myös matkakuvauksesta kiinnostuneille, voit soveltaa kurssin oppeja myös matkoillasi maailman metropoleihin. Kurssi muodostuu innostavasta teoriaosuudesta, jonka järjestän Zoomin välityksellä (voit siis osallistua koko maasta), sekä käytännön harjoituksia, jotka voit suorittaa omatoimisesti tai osallistumalla vapaaehtoisille yhteisille retkille pääkaupunkiseudulla.
Tällä kurssilla opiskelemme kuvaamaan laajoja kaupunkimaisemia, rakennuksia ja yksityiskohtia. Kuvaamme urbaania maisemaa päivällä, auringonlaskun ja sinisen hetken aikaan. Etsimme myös puistoista ja viheralueilta parhaita ruskanäkymiä. Opiskelemme kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelytekniikoita. Kurssi sisältää 3 webinaaria (148€) ja 8-10 vapaaehtoista kuvausretkeä. Retket olen suunnitellut huolellisesti (optimaalinen paikka ja aika huomioiden sää ja vuodenaika), joten pääset helposti kuvaamaan hienoille kuvauspaikoille. Retkillä on myös tarjolla henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön ja sommitteluun. Ja webinaareissa saat palautetta kuvaustehtäviin kuvaamistasi kuvista.
Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja (esim. aukko, ISO, suljinaika, ja valotuksen säätäminen kamerasta). Kurssilla tarvitset järjestelmäkameran (perinteinen tai peilitön), laajakulman ja normaalin polttovälin kattavan objektiivin/objektiivit tai ”paremman” pokkarin (eli pokkarin jossa on mahdollisuus säätää valotusta käsin ja mielellään RAW-kuvausmahdollisuus) ja jalustan.
Kurssilla kuvattujen kuvien käsittelyyn tarvitset jonkun kuvakäsittelyohjelmiston, mieluiten esim. Lightroomin, Photoshopin tai Photoshop Elements:in.
Kurssilla on käytössä myös kuvat.fi -galleria mihin oppilaat lataavat kuviaan kurssin aikana, voivat kommentoida muiden kuvia, ja saada palautetta omiin kuviinsa.
Kurssilta saatava materiaali
Kurssin jälkeen webinaarit ostaneilla oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:
- Noin 70 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista, sommittelusta ja panoraamojen yhdistämisestä.
- Noin 4 tunnin ”ennakkovideot” maisemavalokuvauksen perusteista: maisemavalokuvaajan välineet, kameran asetukset, valon suunnat ja sommittelu. Näihin videoihin sisältyy myös video siitä miten säädän kamerani asetuksia maastossa, eri tilanteissa. Nämä videot on tarkoitettu erityisesti kurssilaisille jotka eivät aikaisemmin ole olleet kursseillani. Toivon että katsot nämä videot jo ennen ensimmäistä webinaaria.
- Tallenteet webinaareista: kuvaus- ja kuvankäsittelyvinkit. Arviota noin 10+ tuntia. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta.
- Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (6+ tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
- Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
- Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
Kurssin sisältö
Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan?
Kaupunkimaisemien kuvaaminen eroaa esim. merimaisemien kuvaamisesta. Meren rannalla paras valo on usein auringonnousun tai -laskun aikaan. Mutta kaupungin katukuiluissa tai puistoissa valo on usein kadonnut jo auringonlaskun aikaan. Jotta katukuiluun, rakennuksiin tai puiston puihin osuisi valoa, niin kuvaamassa on oltava aikaisemmin. Toki auringonnousun ja -laskun aikaankin voi saada hienoja kuvia, jos taivas on dramaattinen tai on kuvaamassa korkealla kattojen yllä.
Myös aina kun on tarjolla harvinaisempia sääilmiöitä, kannattaa toki lähteä kuvaamaan! Kaupunkimaisema saa aivan uutta mielenkiintoa jos taivaalla on sateenkaari, vyörypilvi tai vaikka salamanisku. Myös sumuinen kaupunkimaisema on erittäin kuvauksellinen. Mutta tällaisia kuvia en uskalla kurssilla luvata kurssilla kuvattavan. Sen sijaan annan vinkkejä siihen milloin niitä kannattaa lähteä metsästämään.
Kaupunkimaiseman sommittelu
Sommittelu on tärkeää kaupunkimaisemissa kuten kaikessa valokuvauksessa. Omia kaupunkikuvia näyttäessäni kerron miksi olen ne niin sommitellut, ja mitä sommitteluperiaatteita olen kulloin soveltanut (esim. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus, kehystys, katsetta johtavat linjat,…).
Kuvausretkillä näytän miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen mielestäni parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Ja miten sitten lähden sitten sommittelemaan kuvaa valitsemastani kohdasta.
Kurssin kuvausteemat
1. Arkkitehtuuri ja arkkitehtoniset yksityiskohdat
Opiskelemme ikuistamaan kaupungin arkkitehtonisia helmiä ja niiden mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuvaamme sekä vanhoja klassikoita että uusia moderneja asuinalueita ja rakennuksia.
Opit tarkastelemaan kaupungin arkkitehtuuria uusin silmin ja ikuistamaan myös sen mielenkiintoiset yksityiskohdat. Opit millainen valo sopii arkkitehtuurikuviin, ja miten löytää kiinnostavia kuvakulmia.
2. Heijastukset
Kaupungin lasipinnat ja lätäköt tarjoavat kiinnostavia heijastuksia ja uusia kuvakulmia. Heijastukset onkin keino ”tuplata” kiinnostava osuus kaupunkikuvissa, tai keino luoda kiinnostavia rinnastuksia. Opit etsimään mielenkiintoisia heijastuksia ja huomioimaan erilaiset tekijät heijastusten kuvaamisessa. Aikaisemmilla kursseilla oppilaat ihastuivat erityisesti heijastusten kuvaamiseen lätäköistä 🙂
3. Ihmiset kaupunkimaisemassa
Ihmiset ovat luonnollinen osa kaupunkimaisemaa. Ihmisten läsnäolo tuo kuvaan liikettä, toimintaa ja elämän tuntua. Ihmiset myös tarjoavat mittakaavan, välittävät tunnelmaa ja kiinnittävät katsojan mielenkiinnon. Koska ihmiset ovat voimakas elementti kuvassa, niin heidän sijaintinsa kuva-alalla kannatta harkita tarkkaan. Myös asennoilla, kuten katseen suunnalla, on merkitystä. Kurssilla opit sijoittamaan ihmiset kuvaan niin, että he tukevat muuta sommittelua ja luovat harmonisen kokonaisuuden.
4. Pitkä valotusaika ja liike kaupungissa
Kaupunkiympäristössä on tarjolla liikettä ja vilinää. Kuvaamme kaupunkimaisemaa ja arkkitehtuuria pitkällä valotusajalla, siten että rakennusten lisäksi kuvassa on näkyvissä pilvien liike. Opit myös tekniikoita liikkuvien kohteiden, kuten raitiovaunujen, autojen tai kävelijöiden, vangitsemiseen kuviin. Kokeilemme pitkää valotusaikaa ja panning-tekniikkaa, jotka tuovat dynaamisuutta kuviin.
5. Ruskan värit
Syksy tuo kaupunkiin, puistoihin ja bulevardeille, upeat ruskan värit. Opit tallentamaan ruskan väriloistoa kuviin ja valitsemaan oikean valon suunnan ruskaa kuvattaessa. Käymme kuvaamassa ruskaa Helsingin puistoissa ja viheralueilla. Ruskakuviani aikaisemmilta vuosilta on nähtävillä Helsinki – Syksyn värit ja Syksyn värit II -gallerioissa.
6. Sumuinen kaupunki
Sumu luo kaupunkimaisemaan mystisen tunnelman ja piilottaa yksityiskohtia. Opit hyödyntämään sumua valokuvissasi: korostamaan syvyysvaikutelmaa ja luomaan kiehtovia kuvia sumuisesta kaupungista.
7. Sininen hetki
Kaupungit saavat uuden ”ilmeen” hämärän aikaan, sininen hetki onkin suosikkiajankohtani kuvata kaupunkimaisemia. Sininen taivas toimii myös erinomaisena vastapainona kaupungin lämpimille valoille. Näissä gallerioissa näet sinisen hetken kuviani Helsingistä: Sininen hetki ja Sininen hetki II. Tällä kurssilla opit ottamaan näyttäviä kuvia sinisestä hetkestä, eli miten valotat oikein, ja miten mahdollisesti laajennat dynamiikkaa HDR- tai exposure blending -menetelmillä.
8. Perspektiivit, kuvauskulmat ja syvyysvaikutelma
Kurssilla innostut myös kokeilemaan erilaisia perspektiivejä ja kuvauskulmia kaupunkimaisemien kuvaamisessa. Opit hyödyntämään korkeuksia, eri linjoja ja symmetriaa luomaan mielenkiintoisia ja visuaalisesti kiinnostavia kuvia. Opit myös miten korostat syvyysvaikutelmaa.
9. Kontrastit
Kaupunkiympäristössä on usein voimakkaita kontrasteja, kuten valo ja varjo, vanha ja uusi, luonnon ja ihmisen luoma. Opit miten hyödyntää näitä kontrasteja kuvissasi ja luoda visuaalisesti kiinnostavia kuvia.
10. Kattojen yllä
Kaupunkimaisemia kannattaa kuvata myös korkealta. Opit mitä erityistä kannattaa ottaa huomioon sommittelussa tai kuvausajankohdassa? Korkealla olevat kuvauspaikat ovat myös hyviä panoraamavalokuvauksen harjoitteluun, koska kameran lähellä ei ole kohteita, eikä tällöin panoraamapäätä tarvita.
Suosittelen kurssilaisia myös käymään kurssin aikana kuvaamassa maisemia Olympiastadionin tornista ja/tai Hotelli Tornin Ateljee Barista, mutta niihin ei pysty järjestämään yhteistä kuvausretkeä kun tilat ovat niin pienet. Helsinki – Kattojen yllä ja Helsinki – Kattojen yllä II -gallerioissa on nähtävissä mm. Ateljee Baarista ja Erottajan paloaseman tornista kuvaamiani maisemakuvia.
Kurssilla opiskeltava tekniikka
Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?
Kaikille on varmaan tuttua se että kun kuvataan korkeita rakennuksia, niin jotta koko talo saadaan kuvaan, kameraa joudutaan kallistamaan ylöspäin. Tällöin valokuvassa näyttää siltä että rakennus kapenee voimakkaasti ylöspäin. Opiskelemme miten rakennusten pystysuorat linjat kannattaa suoristaa tietokoneella jälkikäteen. Esittelen Lightroomin Upright, Lightroomin Transform, Photoshopin Lens Corrections ja Photoshopin Adaptive Wide Angle Filter -työkalujen käytön linjojen suoristamiseen.
Mikäli linjat halutaan suoraan jo kuvaushetkellä (tässä on se etu että lopullinen rajaus on mahdollista tehdä tarkasti jo kuvaushetkellä), niin silloin on käytettävä Tilt/Shift-objektiiveja. Näytän kurssin retkillä miten Canonin Tilt/Shift-objektiiveilla (17 ja 24 mm) saa linjat suoraksi jo kuvaushetkellä.
Kaupunkipanoraamat
Panoraamakuvaus on erinomainen tapa esittää laajoja kaupunkinäkymiä. Käymme lävitse mitä kannatta muistaa kuvaustilanteessa ja mitä erityistä liittyy kaupunkipanoraamojen yhdistämiseen ja kuvankäsittelyyn. Panoraamakuviani Helsingistä on nähtävillä esim. Helsinki Panoraamat – Sininen hetki ja yö ja Helsinki Panoraamat – Kevät ja kesä -gallerioissa.
Eri ajanhetkien yhdistäminen samaan kuvaan / ihmisten poistaminen kuvista
Joskus on sommittelusyistä toivottavaa yhdistää eri ajankohtina kuvattua valotuksia, jotta kohteet saa kuva-alalle haluamille kohdille. Aina myöskään ihmiset eivät näytä hyvälle kuvassa, he voivat esim. olla väärässä paikassa. Tai sinisen hetken aikaan, pitkästä suljinajasta johtuen, ihmiset voivat näyttää vain tummille ”haamuille”. Tällöin usein poistan nämä ”haamut” kuvistani. Tällä kurssilla opit miten teet nämä asiat helposti kuvankäsittelyssä tasojen ja tasomaskien avulla.
Kurssin aikataulu
Ennakkovideot
Koska on oletettavaa että osa kurssilaisista on jo käynyt jollakin kurssillani, niin en ensimmäisellä kertaa käy lävitse ”vakiosettiäni”: maisemavalokuvaajan välineet, kameran asetukset, valon suunnat ja sommittelu. Sen sijaat saat noin 4 tunnin videot katsottavaksi näistä aiheista. Nämä videot vastaavat alkeiskurssini videoita. Heti kun olet maksanut laskun, saan linkin jonka avulla pääset katsomaan näitä videoita. Jos et ole osallistunut kursseilleni viimeisen parin viimeisen vuoden aikana, niin on toivottavaa että katson nämä videot etukäteen, jo ennen ensimmäistä webinaaria! Voit esittää kysymyksiä näihin videoihin liittyen ensimmäisessä webinaarissa.
Webinaarit
Seuraavassa on webinaarien aikataulu, ja kunkin webinaarin pääaiheet. Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.
Ensimmäinen webinaari – Torstai 19.9.2024 klo 17:30-21
Painopiste on kaupunkikuvien valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä, kameran asetuksia, milloin kannattaa lähteä kuvaamaan ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani eri aiheista, ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös erityisesti vinkkejä heijastusten ja panoraamojen valokuvaamiseen.
Kuvankäsittelyosuudessa näytän miten suoristan tarpeen vaatiessa rakennusten pystysuorat linjat Lightroomissa tai Photoshopissa.
Toinen webinaari – Torstai 10.10.2024 klo 17:30-21
Nyt meillä on toivottavasti kuvia jo muutamalta retkeltä, joten katsomme aluksi kurssin retkillä kuvatut kuvat lävitse ja keskustelemme niistä yhdessä.
Tämän tapaamisen pääpaino on kuitenkin kuvankäsittelyssä:
- Kertaamme rakennusten suoristamisen, näytän miten ihmisiä poistetaan kuvista tasojen+tasomaskien avulla ja miten käytän exposure blendingiä sinisen hetken kuvissa (tämä on tarpeen kun keinovalot palavat puhki yhdessä valotuksessa).
- Näytän myös miten panoraamakuvat yhdistetään Lightroomissa. Ja miten (Lightroomin tekemiä) panoraamojen yhdistämisvirheitä korjataan Photoshopissa.
Kolmas webinaari – Torstai 28.11.2024 klo 17:30-21
Katsomme taas aluksi kurssin retkillä kuvatut kuvat lävitse ja keskustelemme niistä yhdessä. Kuvankäsittelyn tekniikoita kerrataan kurssilaisten toiveiden mukaan. Teemme myös yhteenvedon kurssin annista, keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat erityisen hyvin ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta?
Lopuksi saat vielä vinkkejä talvisten kaupunkimaisemien valokuvaamiseen (esim. miten kuvata lumisadetta).
Kuvausretket (20.9.-24.11.2024)
Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella Helsingissä) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohteessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse seuraavalla kerralla!
Retkillä opiskelemme siis miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Yleensä ei kannata rynnätä heti kuvaamaan, vaan harkita ensin rauhassa mikä on paras paikka, kuvauskorkeus ja millainen millaisia sommittelumahdollisuuksia juuri kyseisessä paikassa on. Näytän kuvausretkillä myös miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen tarkan kuvauskohdan, ja lähden sommittelemaan kuvaa.
Kurssilla järjestetään 8-10 kuvausretkeä (tyypillisesti yksi per viikonloppu, paitsi niinä viikonloppuina jolloin sää on surkea). Kuvausaiheina ovat kaupunkimaisemat Helsingin keskustassa ja ruska (ruskaa voimme lähteä kuvaamaan keskustan ulkopuolellekin). Pääosin kuvaamme ulkona, mutta saatamme käydä kuvaamassa jotain kiinnostavaa rakennusta myös sisältä. Teemme myös yhden retken kuvaamaan Vanhaa Porvoota. Kuvausretket tehdään iltapäivällä, auringonlaskun aikaan ja sinisen hetken aikaan. Jos et ehdi jollekin retkelle, niin voit kuvata samoja kuvausaiheita myös omatoimisesti.
Retkien ajankohta tai kuvauskohde valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan pyritään lähtemään silloin kuin sää on kuvauskohteen kannalta hyvä (esim. aurinkoinen tai puolipilvinen ruskamaisemille, sinisen hetken kuvaus onnistuu aina, ja heijastuksia lätäköistä voi kuvata sadekuurojen välissä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien kohde ja ajankohta vahvistetaan usein vain 2–4 päivää aikaisemmin. Eli yleensä pyrin ilmoittamaan seuraavan viikonlopun retken kohteen ja tarkan ajankohdan tiistaina tai keskiviikkona. Mutta jos sääennusteet muuttuvat merkittävästi, niin ilmoitettu retkiajankohtakin voi muuttua. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Kurssin kuvaustehtäviä ja -kohteita on mahdollista lähteä kuvaamaan myös omatoimisesti.
Eli en osaa vielä sanoa kurssin retkien ajankohdasta tarkemmin. Viikonloppuna 12.-13.10. ja 19.-20.10. ruska on oletettavasti parhaimmillaan, joten kuvausretket ovat keskipäivällä/iltapäivällä.
Kurssin hinta, maksimi osallistujamäärä ja ilmoittautumistilanne
Tältä kurssilta on mahdollista ostaa pelkät webinaarit (jolloin saat myös osallistumisoikeuden retkille) tai pelkkiä retkiä sen mukaan mikä kiinnostaa sinua. Valitse siis joko ”Kurssin webinaarit (3 kpl)” tai ”4 kuvausretken paketti”. Kurssin webinaarien maksimiosallistujamäärä on 10 oppilasta. Retkipakettien maksimiosallistujamäärä on 10 oppilasta.
Koska retket ovat maksullisia, niin aikaisempien vastaavien kurssin perustella, en oleta että kaikki kurssilaiset osallistuisivat kaikille retkille. Vaan yleensä kurssilaiset valitsevat vain itseään eniten kiinnostavat retket, jotka sopivat aikatauluun. Varaan myös mahdollisuuden rajoittaa retkien osallistumismäärää (mutta siihen ei ole ollut koskaan tarvetta tällä kurssilla, viime vuonna retkillä oli keskimäärin 6 kurssilaista).
Kurssin webinaarit (3 kpl) – 148€
- Webinaarit laskutetaan ennen kurssin alkua. Jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa webinaaritallenteen myöhemmin (vuoden ajan).
- Kun ostat webinaarit, niin voit osallistua lisäksi yksittäisille kuvausretkille hintaa 25€/retki (sinun ei siis tarvitse ostaa retkipakettia). Retket laskutetaan kurssin loppumisen jälkeen, joten sinun ei tarvitse tietää etukäteen kuinka monelle retkelle aiot osallistua. Jos osallistut yli 5 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 6. retkestä on 12€. – Huomaa myös nopean tilaajan etu, eli 1 ilmainen retki!
- Webinaarien ostajat saavat siis myös kutsut kaikille kuvausretkille (voit kieltäytyä jos et asu pääkaupunkiseudulla), joten vaikka et osallistuisi retkille, niin saat niistä ajankohtaisia kuvaus- ja kuvauspaikkavinkkejä koko kurssin ajan.
4 kuvausretken paketti (20.9.-24.11.) – 120€
- Tämän paketin ostamalla sinulla on osallistumisoikeus 4 kuvausretkelle, mutta saat kutsut kaikille retkille, ja päätät itse mille retkille osallistut. Nämä retkikutsut toimivat myös kuvausvinkkeinä siitä mitä kannatta lähteä kuvaamaan omatoimisesti (jos et pääse, tai halua osallistua, yhteisille retkille)! – Huomaa myös nopean tilaajan etu, eli 1 ilmainen retki!
- Tämä retkipaketti on suunnattu erityisesti kurssilaisille jotka ovat jo olleet kursseillani. Retkiä ostaneet saavat ladata kuvansa myös kurssin kuvat.fi-galleriaan, ja näkevät millaisia kuvia muut kurssilaiset ovat kuvanneet.
- Jos osallistut useammalle kuin 4 retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen. Lisäretkien hinta on 25€/retki. Jos osallistut kaikkiaan yli 7 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 8. retkestä on vain 12€.
Vaikka et asuisi pääkaupunkiseudulla, niin voit siis ostaa pelkät webinaarit, ja käydä kuvaamassa kurssin kuvausaiheita ja kuvaustehtäviä omatoimisesti. Tällöin voit kuitenkin osallistua halutessasi yksittäisille kuvausretkille, jos innostut lähtemään kuvausmatkalle Helsingin suuntaan. Ja jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa tallenteen myöhemmin.
Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi tai Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).
Kurssin ilmoittautumistilanne nyt (8.9.2024) on: webinaareilla on 6 paikkaa vapaana ja 3 retkipakettia on vapaana.
Kun odotat tämän kurssin alkua, niin tilaa Maiseman Lumo -uutiskirjeeni. Saat kuukausittain kuvausvinkkejä.
Nopean tilaajan etu: Jos ilmoittaudut 12.9. mennessä, niin saat yhden ilmaisen retken!
Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen
Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten, jos osallistut retkille). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).
Lähetän kurssin laskut elokuun alussa. Jos ilmoittaudut kurssille sen jälkeen, niin lähetän laskun 1-3 päivän kuluessa ilmoittautumisesta. Laskun eräpäivä on 5.9., mutta jos haluat päästä katsomaan ennakkovideoita ja kuvankäsittelyvideoita jo ennen kurssin alkua, niin voin lähettää laskun heti, ja kun olet maksanut laskun, niin saat linkin näihin videoihin. Pääset siis aloittamaan maisemavalokuvauksen opiskelun jo kesällä 🙂 Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.
Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).
Kurssin peruutusehdot
Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen täysin ilman kustannuksia on mahdollista vähintään 7 päivää ennen kurssin alkua. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!
Jos sairastut, tai läheisesi sairastuu, kurssin aikana, niin ”käyttämätön” kurssin osuus voidaan muuttaa myös yksityisopetukseksi (joka voidaan järjestää Zoomissa, tai retkillä esim. seuraavana keväänä).
Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 8 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan vähintään 7 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä (mutta viime vuosina en ole perunut yhtään kurssia).
Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.