Tälle sivulle on kerännyt muutamia omasta mielestäni suositeltavia valokuvakirjoja.
Hyviä maisemavalokuvauksen oppikirjoja
Tom Mackie et al.: The Digital SLR Expert, Landscapes
Perinteinen oppikirja maisemavalokuvauksesta. Kirjassa käydään eri osa-alueet lävitse: valotus, valon laatu, kohteen valinta, sommittelu, välineet ja annetaan vinkkejä erilaisiin maisemiin. Kirjan esimerkkikuvat ovat hyviä (mitä ei läheskään aina voi valitettavasti sanoa…) ja asiat on käsitelty lyhyesti mutta silti oleellinen on mukana. Paras aloittelevalle ja jonkin verran edistyneelle maisemakuvaajalle sopiva kirja minkä olen löytänyt.
Eddie Ephraums, Charlie Waite, Joe Cornish, David Ward: Working The Light: Landscape Photography Masterclass
Tässä kirjassa tunnetut maisemavalokuvaajat kommentoivat toistensa, ja työpajoihinsa osallistuneiden oppilaiden, maisemakuvia. Kustakin kuvasta on kerrottu käytetyt välineet, asetukset ja erityinen kuvankäsittely. Tämä kirja ei siis tarjoa valmiita reseptejä hyviin maisemakuviin, vaan inspiroivia kuvia, keskustelua ja pohdintaa siitä mikä on olennaista valokuvauksessa. Erinomainen kirja kokeneelle maisemakuvaajalle!
David Ward: Landscape Within: Insights and Inspiration for Photographers
Tämäkään kirja ei tarjoa valmiita reseptejä loistaviin kuviin, vaan lähestymistapa on enemmän filosofinen. Miksi kuvaamme? Mitä aivoissani tapahtuu kun valokuvaan? Miksi joissain kuvissa on jotain ”ylimaallista”? Miksi jotkut onnistuvat tavoittamaan sen useammin kuin toiset? Kysymyksiin annetaan myös, ainakin osittain, vastauksia. Mutta ennen kaikkea tämä kirja ravistelee pohtimaan sitä miksi kuvaa ja mitä tavoittelee, ja tarjoaa työkaluja oman ajattelunsa kehittämiseen. Ja kuvat ovat tietenkin todella hienoja.
Hyviä kirjoja kuvankäsittelystä
Pekka Potka: Photoshop Lightroom 4 valokuvaajille
Lightroom 4:n suomenkielinen ”raamattu”. Jos haluat oppia Lightroomin suomenkielisestä kirjasta, niin osta tämä kirja! Kirjassa on 359 sivua, joten se saattaa olla jopa pelottavan paksu aloittelijalle. Kirja on kuitenkin varsin nopealukuinen, sillä kuvien säätäminen käydään lävitse vaiheittain runsaiden esimerkkien avulla. Yhden kuvan säätämisestä voi siis olla jopa 8 aukeamaa esimerkkikuvia.
Katrin Eismann, Sean Duggan: Luova kuvankäsittely
Photoshopin käyttöön on lukemattomia oppikirjoja, ja en ole niitä kovin montaa lukenut, joten en uskalla väittää että tämä olisi paras. Pidän tässä kirjassa siitä että tässä on runsaasti esimerkkejä valokuvaajalle oleellisista tilanteista, esim. miten kontrastia, valotusta tai säädetään Photosopin säätimillä. Tätä kirjaa ei jaksa lukea yhtäpäätä lävitse, vaan olen lukenut siitä aina silloin tällöin jotain aihetta käsittelevän kiinnostavan kappaleen. Kirjani on vuodelta 2008 joten viimeisimpien Photoshop ja Lightroomin versioiden ominaisuudet eivät ole mukana, mutta kirjan opit ovat silti pääosin edelleen käyttökelpoisia.
Maisemavalokuvauskirjoja – kuvien tiedot mukana
Seuraavat kirjat eivät ole varsinaisia oppikirjoja, mutta niissä on kerrottu käytetyt asetukset ja kuvat ovat inspiroivia. Eli näistäkin kirjoista kannattaa ottaa oppia. Tosin nämä seuraavat kirjat saattavat tulla maksamaan ennakoitua enemmän, sillä alkaa tehdä mieli päästä kuvaamaan samoihin maisemiin 🙂
Daniel Bergman: Iceland Landscapes
Islannin uskomattomat maisemat ja nopeasti vaihteleva valo on tallennettu hienosti tähän uunituoreeseen kirjaan (julkaistu heinäkuussa 2011). Kävin elokuussa 2010 Danielin valokuvausmatkalla (lyhyt matkakertomukseni), joten kirjassa on tuttuja paikkoja 🙂
Joe Cornish and Charlie Waite: First Light: A Landscape Photographer’s Art
Tässä kirjassa Joe kertoo kuviensa taustoista, ja kuvaan johtaneesta prosessista. Samasta paikasta on yleensä kaksi kuvaa, ja Joe kertoo miksi toinen kuva on hänen mielestään onnistuneempi. Kuvia on ympäri maailmaa, mutta valtaosa kuvista on brittein saarilta.
Muita hyviä maisemavalokuvauskirjoja
Joe Cornish: Scotland’s Coast
Hienoja merimaisemia, erinomaista sommittelua ja valon hyödyntämistä.
Pekka Luukkola: Matka Suomeen
Komeita ja teknisesti loistavia maisemakuvia Suomesta.
Andris Apse: New Zealand Landscapes
Tämä loistava maisemakuvakirja on 20 vuoden tulos, ja se kyllä näkyy. Millään valokuvausmatkalla ei ole mahdollisuuksia tallentaa näin hienoja tilanteita. Kirja sisältää paljon panoraamoja. Huom. taskukokoinen uudistettu painos vuodelta 2006 on parempi väreiltään kuin alkuperäinen iso kirja, osa kuvista on säädetty uudestaan.