Vinkkejä lumisateen valokuvaamiseen

Lumisadetta Myllykosken suvannolla Kuusamossa
Tuomiokirkko lumisateessa, Helsinki

Sakea lumisade on mielestäni yksi talven kuvauksellisimmista ilmiöistä. Lumi piilottaa ”häiritseviä elementtejä” ja yksinkertaistaa maisemaa. Lumisade myös korostaa syvyysvaikutelmaa, kun kaukaisimpien kohteiden kontrasti on matalampi. Lumisadetta voi kuvata ihan lyhyellä valotusajalla (esim. 1/200 – 1/500 sekuntia) joka pysäyttää (lähes) täysin lumihiutaleet. Jotta tämä näyttäisi hyvällä, lumihiutaleiden pitäisi olla isoja, jotta ne ovat näyttäviä kuvassa. Joten yleensä kuvaa lumisadetta hieman pidemmällä valotusajalla: 1/10-1/40 sekuntia. Tällöin hiutaleet ehtii liikkumaan hieman, eli hiutaleet ehtii piirtämään pientä viivaa. Ja lumisade näyttää sakeammalle. Paras suljinaika riippuu siitä kuinka nopeasti lumihiutaleet liikkuu, kannattaa kokeille eri suljinaikoja (liian pitkä suljinaika saa hiutaleet katoamaan kuvasta). Mutta salaisuus siihen että lumisade näkyy kuvassa hyvin on se että tausta on tummempaa! Tämän voi saavuttaa siten että taustalla näkyy esim. avovettä, tumma rakennus, tumma yötaivas tai vaikka tumma ratikka. Tämän artikkelin alkukuvana olevassa Myllykosken suvannolla otetussa kuvassa kameran asetukset olivat: 20 mm, f/13, ISO 100 ja 1/30 sekuntia. Huomaa että lumisade näkyy hyvin vain tummaa vettä vasten.

Yleensä en kuvaa enää kaupunkimaisemia sen jälkeen kun sininen hetki on ohitse, sillä musta taivas ei näytä mielestäni hyvältä kaupungissa. Mutta tähän on kaksi merkittävää poikkeusta: sumu tai reipas lumisade. Molemmissa näissä tilanteissa taivas ei tule yölläkään mustaksi, vaan taivas on ”heijastaa” kaupungin valoja ja sävymaailmaa: taivaallakin näkyy lumisadetta tai kaupungin valot värjää sumun.

Aleksanterinkadun jouluvalot lumisateessa

Pimeällä lumisateen saa näkymään kun kameran lähellä lumisateeseen osuu valo (tällöin tausta jää yleensä tummemmaksi). Tämän voi saada aikaan kuvaamalla esim. katulampun alla. Oheisen Tuomiokirkkokuvan kuvasin helmikuussa 2022, ja kuvanottohetkellä todella pyrytti lunta reippaasti. Oikealla puolella, yläpuolella, oli katulamppu joka valaisi lähellä kameraa lähellä olleita lumihiutaleita. Tämä kuvan kuvaustiedot olivat: 35 mm, f/4,5, ISO 1600 ja 1/40 sekuntia. Jotkut käyttää myös kameran omaa salamaa, joka valaisee lähellä kameraa olevat (eli syvyysterävyys alueen ulkopuolella olevat) lumihiutaleet isoiksi valopalloiksi. Itse en ole salamaa käyttänyt, mutta tällöin kannattaa säätä salaman tehoa alaspäin, jotta lumihiutaleet eivät ylivalotu.

Sininen hetki on hyvä aika kuvata lumisadetta kaupungissa (sininen taivas tarjoaa kivan kontrastin lämpimille keinovaloille), mutta valitettavasti sininen hetki kestää varsin vähän aikaan lumisateella. Oheisen Jouluvalot Aleksilla -kuvan kuvaustiedot ovat: 33 mm, ISO 3200, f/6,3 ja 1/60 sekuntia. Lumisen Aleksin kuvaaminen on muuten nykyään aika hankaa, koska katu on lämmitetty 🙁 Jotta lumi jäisi kadulle, pitää sataa aika reippaasti lunta, tai olla reippaasti pakkasta.

Jos valotusaika on pidempi kuin 0,5 sekuntia, niin yksittäiset lumihiutaleet yleensä katoaa kuvasta, eli kuvaan jää vain utuisuutta, ja näyttää siltä kuin maisemassa olisi sumua. Seuraavat kaksi kuvaa on kuvattu molemmat Esplanadin puistossa ~samanlaisessa lumisateessa: 3,2 sekunnin kuvassa lumisade näyttää sumulta, ja 1/6 sekunnin kuvassa lumihiutaleet näkyvät hyvin lähellä katulamppua.

Raitiovaunu ja lumisadetta Aleksanterinkadulla, Helsinki

Yökuvissa lumisateen saaminen kuviin vaatii siis usein ISO-herkkyyden merkittävää nostamista (esim. ISO 800 – 3200). Oheisessa ratikkakuvassa Aleksanterinkadulta nostin ISO:n 3200 jotta sain lumisateen lisäksi pysäytettyä raitovaunun (70 mm, f/4, ISO 3200 ja 1/200 sekuntia).

Jotta lumi osuessa kameraan (erityisesti etulinssiin!) ei sulaisi, niin olisi edullista että kameran lämpötila olisi alle nollan. Eli ennen kuin lähdet kuvaamaan lumisadetta, niin jätä kamera kuvausrepussa parvekkeelle tai autoon jäähtymään ensin muutamaksi tunniksi. Kannattaa myös käyttää UV- tai protector-suodatinta objektiivissa, ohut suodatin jäähtyy nopeammin alle 0 asteiseksi kuin objektiivin lasinen etulinssi. Kun kamera on ”jäässä”, niin lumihiutaleet eivät sula osuessaan kameraan, eivätkä ne haittaa mitään. Eikä kameraa tarvitsee suojata rankassakaan lumisateessa. Jos lämpötila on lähellä nollaa, niin kameran jäädyttäminen pakkaselle vaatii kyllä todella paljon aikaa… Ja ota kuvausreissulle mukaan tällainen Rocket Air Blower (tai vastaava), jolla voit puhaltaa hiutaleet kameran päältä pois (jos puhallat itse, niin lumi sulaa).

Lisää lumisadekuvia on näkyvissä Helsinki – Lumiset kaupunkimaisemat -kuvagalleriassa. Galleriassa on lumisadetta ja lumisateen jälkeisiä kaupunkimaisemia Helsingin keskustasta. Ennen kuin lähdet pakkaseen kuvaamaan, lue myös Käytännön vinkkejä maisemavalokuvaukseen talvella -artikkelini. Tilaa myös Maiseman Lumo -uutiskirjeeni, niin saat kuukausittain ajankohtaisia kuvausvinkkejä!

Jos haluat opiskella maisemavalokuvausta valokuvauskursseillani, niin suosittelen esim. Maisemavalokuvauksen alkeiskurssia, Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssia tai Maisemavalokuvauksen talvista retkikurssia.