Vinkkejä maisemavalokuvauspaikkojen etsimiseen ja sään seuraamiseen

Ukkosrintama saapuu, Hotelli Torni, Helsinki

Tässä artikkelissa annan vinkkejä hyvien maisemavalokuvauspaikkojen etsimiseen ja sään seuraamiseen. Kuvauspaikkoja etsiessä kannattaa muistaa että ei ole olemassa paikkoja jotka on aina hyviä, eli maisemavalokuvauksessa valo ja sää on olennaista. Joten useammat paikat ovat hyviä vain tiettyyn aikaa vuodesta, vuorokaudesta tai vain tietyllä säällä. Ja parhaat maisemakuvat otetaan yleensä silloin kuin näkyvillä on joku hetkellinen / harvinainen ilmiö: sateenkaari, dramaattiset pilvet, salamanisku, merisavu, revontulet,…

Seuraavassa on yksi esimerkki Lauttasaaresta siitä miten sää ja vuodenaika vaikuttavat suurin piirtein samassa paikassa. Vaikka vasemmanpuoleisessa kuvassa on hieno kesäpäivä, ei kuva vedä vertoja oikeapuoleiselle talvikuvalle missä on merestä nousee merisavua.

Kesäinen vs. talvinen maisema Lauttasaaressa

Merisavu vaatii noin 15°C lämpötilaeroa meren ja ilman välillä, joten jos sääennusteissa on pakkasta yli -15°C ja meri on auki, niin lähden varmasti kuvaamaan maisemia Helsingissä. Tälläisiä päiviä on Helsingissä yleensä vain 1-4 koko talven aikana.

Mutta toisaalta valtaosa talvipäivistäkin Lauttasaaren eteläkärjessä on varsin tylsiä, ainakin leutoina talvina jolloin meri ei jäädy kunnolla lainkaan. Eli vaikka Lauttasaaren eteläkärki on talvella yksi lempikuvauspaikoistani, niin se on loistava vain 5-10 päivää talvessa. Ja jos joku muu sattuu sinne jonain niistä 355 päivästä, niin hän voi ihmetellä miksi minä hehkutan kyseistä paikkaa….

Kuvauspaikoissa kannatta muistaa myös se että saako paikasta hienoja kuvia vai ei, voi olla pienestä kiinni: juuri sen hetkisestä säästä, kuvaussuunnasta ja siitä millaisen etualan valitsee.

Miten näitä potentiaalisesti hyviä kuvauspaikkoja sitten löytää?

Suosittelen liikkumaan kodin lähialueilla maastossa runsaasti erilaisissa sääolosuhteissa. Systemaattisestikin paikkoja voi etsiä (kohta siitä lisää), mutta mikään ei voita omaa kokemusta ja omia havaintoja. Tuskin mistään lähteestä olisin esim. saanut selville missä järjestyksessä Helsingin rannat jäätyy, eli missä järjestyksessä kovien pakkasten saapuessa kannattaa kiertää rantoja ollakseen paikalla kuvauksellisimpaan aikaan. Tai tuskin olisin innostunut jääpuikkojen kuvaamisesta, ellen talvella 2002-2003 olisi törmännyt sattumalta jääkielekkeiden alla riippuviin jääpuikkoihin Lautasaaressa.

Aivan satunnaista tämä vaeltelu ei toki tarvitse olla. Näin internetin aikakaudella kannatta esim. liittyä Facebookissa Suomen Luonnonvalokuvaajien, Revontulikyttääjät ja Maisemavalokuvaajat -ryhmiin. Instagram on myös hyvä paikka seurata mitä ihmiset kuvaavat, vaikka #visithelsinki, #lauttasaari, #suomenlinna,… Näissä näkee mitä on tarjolla (esim. mikä on jäätilanne talvella) ja missä muut ovat käyneet kuvaamassa viime päivinä.

Jos taas puhutaan kuvauspaikkojen etsimisestä valokuvausmatkalle, niin kannattaa suosia hieman järjestelmällisempää lähestymistapaa, koska aikaa ei ole hukattavaksi kiertelyyn. Toki ”omat” paikat voi jäädä löytymättä jos vain seuraa muiden kuvaajien jalanjälkiä, tulee kuvattua samantapaisia kuvia kuin muutkin valokuvaajat.

Uusien maisemavalokuvauspaikkojen löytämiseen on siis useita tapoja:

  • Kuvauspaikkoja voi etsiä karttojen perusteella, esim. Google Maps (valitse oikeasta alakulmasta ”Näytä kuvat”) / retkeilykartat / maastokartat,….
  • Google Maps:in päällä toimiva The Photographer’s Ephemeris (TPE) on loistava sovellus kuvauspaikkojen suunnitteluun, sillä sen avulla näkee helposti auringon ja kuun nousu- ja laskusuunnat kartan päällä. Itse käytän tätä sovellusta esim. kuun kuvauspaikkoja etsimiseen (esim. milloin saan kuun Suokin kirkon viereen, tai minkä tunturin edessä Kuusamossa on tarjolla järviä auringonlaskun aikaan). Tämän sovelluksen saa ladattua kännykkään (iOS tai Android), tai sovellusta voi käyttää tietokoneella selaimen avulla.
  • Internetin kuvagalleriat tarjoavat myös runsaasti vinkkejä: valokuvaajien omat sivut, Flickr, 500px, Googlen kuvahaku paikannimen perusteella,… Google Earth, tai Google Street View -kuvien avulla voi myös yrittää selvittää näkymiä paikanpäällä.
  • Zirkle -sovellus (iOS) hakee suosituimpia 500px kuvia sijainnin perusteella, ja näyttää niiden kuvanottopaikat Google-mapsin päällä. Tämä on varsin kätevä keino katsella kännykässä millaisia kuvia muut ovat kuvanneet tietyssä paikassa.
  • Omatoimisellekin ulkomaanmatkalle lähtevän kannattaa myös tutustua alueella valokuvausmatkoja järjestävien yritysten sivuihin ja matkaohjelmiin. Niistä löytää helposti kuvauksellisia kohteita.
  • Perinteisiä valokuvakirjojakaan ei kannata unohtaa, niistä voi löytää parhaat kuvat ja kohteet tiiviissä paketissa.
  • Ja paikanpäällä kannattaa harrasta ”satunnaista” vaeltelua, eli välillä kannattaa lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin ilman tarkkaa suunnitelmaa, ja katsoa millaisia kuvakulmia löytyy. Tätä kannattaa tehdä ainakin jos sää on huono, sillä vaikka hyviä kuvia ei tulisikaan, niin hyviä kuvauspaikkoja saattaa löytyä.

Kun kuvauksellinen kohde / alue on selvillä, niin pitää miettiä milloin se on parhaimmillaan. Eli milloin sitä kannattaa lähteä kuvaamaan. Pitää siis tutkia ja miettiä milloin kuvauspaikassa olisi paras, ja paikkaan sopiva, valo. Tarkista esimerkiksi auringonnousut ja -laskut sekä kuun vaiheet ja liikkeet, esimerkiksi TPE:n avulla, seuraavassa on esimerkki erään suositun kuukuvani kuvaustilanteesta. Eli TPE näyttää että juuri tänä päivänä täysikuu nousee Suomenlinnan kirkon takaa Hernesaaresta kuvattuna.

TPE näyttää milloin täysikuu nousee Suomenlinnan kirkon takaa Hernesaaresta kuvattuna

Tutki maastonmuotoja suhteessa auringon ja kuun liikkeisiin verrattuna, onko nousu vai -lasku parempaa kuvausaikaa? Mistä suunnasta paistava aurinko tuo maaston muodot esille? Onko jotain maamerkkejä joita kannattaa yrittää samaan kuvaan auringon tai kuun kanssa?

Lopullisesti kuvan onnistumisen ratkaisee se millainen valo on, joten kuvaussuunnitelmia kannattaa aina säätää sään mukaan. Keskinkertaisestakin kuvauspaikasta voi saada hienoa kuvaa dramaattisesta valossa!

Kuvauspaikkavinkkejä

Jos olet lähdössä kuvaamaan maisemia Helsingissä tai Kuusamossa, lue seuraavat vinkkini hyvistä maisemavalokuvauspaikoista:

Ja jos et halua etsiä kuvauspaikkoja itse, niin tule jollekin valokuvauskurssilleni 🙂 Helsingissä minulla on tarjolla esim. Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi, Kaupunkimaisemat, Yövalokuvauskurssi ja Maisemavalokuvaksen talvinen retkikurssi. Näillä kursseilla valitsen parhaat kuvauspaikat kokemukseni perusteella.

Säälinkit Helsinkiin

Näiden linkkien avulla seuraan säätä Helsingissä, ja päätän milloin ja minne lähden kuvaamaan.

Sateenkaari Hotelli Tornista, Helsinki

Sääennusteet

Sadealueet

Pilvet

Kiira-myrskyn salama Tuomiokirkon takana Hotelli Tornista kuvattuna, Helsinki

Salamatutkat ja ukkosennusteet

Revontulet

Revontulet Suomenlinnan yllä, Helsinki

Vedenkorkeus ja aallot

Web-kamerat

Muut

Ja jos muuten ei selviä, niin sitten soitetaan meteorologille (noin 4€/minuutti). Mutta valitettavan harvoin meteorologitkaan osaa ennustaa pilvisyyttä kovin hyvin (Yövalokuvauskurssin retkiä suunnitellessa olen välillä soittanut, ja harvoin olen saanut selkeää vastausta…).

Valokuvauskursseiltani saat myös vinkkejä sään seuraamiseen, esim.: Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi, Kaupunkimaisemat ja keväiset puistot -kurssi, Kaupunkimaisemat, Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi tai Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi.