Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi (16.1.-27.3.2025)

Kustaanmiekka, Suomenlinna, Helsinki
Revontulet Riisitunturin yllä, Posio

Tämä webinaarikurssi järjestetään kolmena arki-iltana, joiden välissä kurssilaiset tekevät harjoitustehtäviä omatoimisesti. Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille maisemavalokuvauksen harrastajille jotka haluavat saada uusia ideoita valokuvaukseensa! Jos olet ihan aloittelija maisemavalokuvauksessa, suosittelen sinulle Maisemavalokuvauksen alkeiskurssia. Tämä kurssi sopii myös sinulle joka asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, etkä pääse osallistumaan Mikaelin kuvausretkille pääkaupunkiseudulla, tai haluat muuten osallistua pelkästään webinaareihin.

Maisemavalokuvauksessa valo on oleellista, kuten kaikessa valokuvauksessa. Maisemavalokuvaus on kuitenkin siinä suhteessa hankalaa, että kuvaaja ei voi muokata tai manipuloida valoa itse, toisin kuin monien muiden kuvausaiheiden kanssa. Maisemakuvaaja pystyy ”vaikuttamaan” valoon vain valitsemalla oikean kuvauspaikan ja -hetken. Retkien suunnittelu ja sään seuraaminen ovat siis olennainen osa maisemavalokuvausta! Ja näihin on tarjolla monia vinkkejä tällä kurssilla. Tällä kurssilla saat erityisesti vinkkejä talvisten maisemien valokuvaamiseen! Viimeisellä kerralla käyn lävitse myös muiden vuodenaikojen kuvaesimerkkejä ja vinkkejä.

Seuraavassa listaan tekijät jotka mielestäni vaaditaan hyvään maisemavalokuvaan. Joskus jotkut näistä onnistuu tuurilla, mutta usein vaaditaan suunnittelua.

  1. Hyvä kuvauspaikka, eli kiinnostava ”laaja” maisema ja (/tai) näyttävä etuala.
  2. Hieno valo, eli säätila ja valon suunta, joka sopii kuvauskohteeseen, mieleenpainuvimmat kuvat saa kun on joku harvinainen tilanne tai sääilmiö (esim. matalalta paistava aurinko + sumu, dramaattiset pilvet, salama, sateenkaari,…). Tämä vaatii usein sääennusteiden ja luonnonilmiöiden tiivistä seuraamista.
  3. Onnistunut sommittelu joka esittää kohteen kiinnostavasti, ja hyödyntää vallitsevaa valoa osana sommittelua (esim. korostaa haluttuja alueita, ohjaa katsetta halutulle alueelle, mitä ottaa mukaan, mitä rajaa pois, mikä on oikea kuvauskorkeus,…).
  4. Kuvaaja osaa käyttää kameransa, ja valita oikeat asetukset (valotus haluttu, terävä kuva,….).
  5. Jälkikäsittely joka korostaa kuvan toivottuja piirteitä / kiinnostavampia alueita ja korjaa mahdolliset kuvanottohetken ongelmat (esim. kameran rajallisen dynamiikan).

Tällä kurssilla käsittelen kaikkia näitä kohtia. Kun näytän omia huippukuviani, niin kerron miten olen valinnut kuvauspaikat, ja miten olen huomioinut sään kuvauspaikkoja valitessa. Omia kuvia näyttäessäni kerron myös mitä sommittelusääntöjä tai -perusteita olen käyttänyt. Ja kurssilaisten kuvia kommentoidessa annan myös sommitteluvinkkejä. 1. webinaarissa annan myös vinkkejä kameran asetuksiin, ja jos osallistut vapaaehtoiselle retkelle, niin retkellä voit kysyä lisää neuvoja kameran säätöön. Kuvankäsittelyä käyn varsin lyhyesti tällä kurssilla: omia huippukuvia näyttäessä näytän myös joitain käsittelyesimerkkejä, ja kommentoidessani kurssilaisten kuvia annan myös lyhyesti käsittelyvinkkejä. Mutta kurssilaiset voivat katsoa lisää kuvankäsittelyvinkkejä kurssiin kuuluvista noin 10 tunnin kuvankäsittelyvideoista.

1. webinaari

Kuvauskorkeuden vaikutus: 5 cm vai 180 cm? Matala kuvauskorkeus tekee kuvasta paljon mielenkiintoisemman!

Ensimmäisen webinaarin aluksi Mikael antaa vinkkejä maisemavalokuvaajan kaluston valintaan, neuvoo suositeltavat kameran asetukset, ja antaa vinkkejä siitä miten hän itse säätää valotusta ja tarkentaa. Opimme myös missä tilanteissa kannattaa ottaa useita kuvia, ja yhdistää ne tietokoneella, joko dynamiikan kasvattamiseksi tai kuvakulman laajentamiseksi. Sitten hän näyttää omia talvisia huippukuviaan sekä Helsingistä että Lapista/Kuusamosta ja kertoo miten hän on suunnitellut kuvausretket, valinnut kuvauspaikan, ja sommitellut kuvan. Aiheina ovat esim. tykkylumi, merisavu ja jäämuodostelmat. Esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Mikael antaa myös vinkkejä kuvausretkien suunnitteluun: sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön.

Lopuksi Mikael antaa harjoitustehtävät: 2 valoon ja 2 sommitteluun liittyvää kuvaustehtävää (yksi tehtävä voi vaatia useamman kuvan). Tehtävät käydään lävitse myöhemmissä webinaareissa, ja kurssilaiset saavat palautetta kuvistaan. Tehtäviin sopivan valon löytäminen voi viedä aikaa, joten on hyvä että kurssilaisilla on useita viikkoja kuvausaikaa.

2. webinaari

Toisen webinaarin aluksi katsomme kurssilaisten kuvaustehtäviin kuvaamat kuvat ja Mikael antaa palautetta ja vinkkejä miten kurssilaisten kuvia olisi voinut parantaa kuvaushetkellä, tai jälkikäteen kuvankäsittelyn avulla. Seuraavaksi Mikael näyttää lisää omia huippukuviaan, aiheina ovat mm. talviset kosket ja revontulet (maaliskuun pitäisi olla erinomaista aikaa kuvata revontulia!). Lopuksi Mikael näyttää myös maisemakuvien kuvankäsittelyesimerkkejä Lightroomin ja Photoshopin avulla: HDR:n yhdistämisen Lightroomissa, ja exposure blending:in Photoshopissa. Näitä taitoja saatetaan tarvita valoon liittyvien kuvaustehtävien kuvia käsitellessä.

Merisavua Lauttasaaressa, Helsinki

3. webinaari

Kolmannessa webinaarissa käymme lävitse aluksi loput tehtävät, ja kurssilaiset saavat kuvistaan palautetta Mikaelilta. Sitten opiskelemme panoraaman yhdistämistä Lightroomissa ja Photoshopissa. Lopuksi Mikael antaa vinkkejä kevään ja kesän kuvauksellisten ilmiöiden (mm. luonnon herääminen, ukkonen, sateenkaaret, valaisevat yöpilvet, dramaattiset pilvet,…) kuvaamiseen.

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

  • Noin 9 tunnin tallenteet webinaarien kuvausvinkeistä ja kurssilaisten kuvien kommenteista. Ja maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla. Nämä videot on katsottavissa vuoden ajan.
  • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
  • Kaksi Mikaelin tekemään kuvankäsittelyvideota (nämä voit ladata itsellesi):
  • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
Pakkasaamu Käylänkoskella, Kuusamo

Kurssin aikataulu

Kurssilla on kolme webinaaria arki-iltoina ja yksi vapaaehtoinen yhteinen retki Helsingissä, jos haluat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön. Retken kohde ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Kallahdenniemi tai Suomenlinna. Retken tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

  • Torstai 16.1.25 webinaari klo 17:30-21
  • Sunnuntai 19.1. vapaaehtoinen retki Helsingissä, noin klo 13-16 (auringonlasku on klo 16:00)
    • osallistuminen vapaaehtoista, tarkoitettu kurssilaisille jotka haluavat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön
  • Torstai 20.2.25 webinaari klo 17:30-21
  • Torstai 27.3.25 webinaari klo 17:30-21

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 150 € (sis. ALV), ja vapaaehtoisen retken lisähinta on 30€ (sis. ALV).

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 12 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi ja Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Jos kulttuurietusi ovat vanhenemassa, niin voit maksaa tämän kurssin heti (vaikka kurssin alkuun olisi useita kuukausia). Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Aamun sininen hetki, Orhinniva, Enontekiö

Kun odotat tämän kurssin alkua, niin tilaa Maiseman Lumo -uutiskirjeeni. Saat kuukausittain kuvausvinkkejä 🙂

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro haluatko osallistua yhteiselle retkelle, vain ainoastaan webinaareihin. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (jos olet tulossa retkelle). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Voit antaa kurssin myös lahjaksi (huomio: lahjakurssia et voi maksaa kulttuuriseteleillä tai -saldolla), ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite. Ja kerro koska lahjan saajaan saa ottaa yhteyttä.

Lähetän laskut noin 4 viikkoa ennen kurssin alkua. Jos haluat päästä katsomaan kuvankäsittelyvideoita jo ennen kurssin alkua, niin voin lähettää laskun heti, ja kun olet maksanut laskun, niin saat linkin Lightroom ja Exposure blending -videoihin. Laskun eräpäivä on 1 viikko laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Matala kuvauskorkeus ja oikea kuvausaika tekevät tästä kuvata hienon, Lauttasaari, Helsinki

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 3 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan noin 10 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.